Afonso de Matos House / Matos Gameiro Arquitectos

first_imgCopyAbout this officeMatos Gameiro ArquitectosOfficeFollowProductsGlassSteelConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesEstremozCasaFG+SGFernando GuerraPortugalPublished on December 19, 2013Cite: “Afonso de Matos House / Matos Gameiro Arquitectos ” [Casa Afonso de Matos / Matos Gameiro Arquitectos ] 19 Dec 2013. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogPartitionsSkyfoldChoosing the Skyfold Wall for Your SpaceGlass3MGlass Finish – FASARA™ GeometricShower ColumnshansgroheShoulder ShowersPanels / Prefabricated AssembliesMorin Corp.Metal Wall Systems – ExposedStonesCosentinoSurfaces – Dekton® Stonika SeriesConcrete FloorsSikaIndustrial Floor CoatingsHanging LampsLouis PoulsenPendant Lights – KeglenDoorsSky-FrameInsulated Sliding Doors – Sky-Frame SlopeThermalSchöckMinimizing Thermal Bridges in BalconiesWindowspanoramah!®ah! Ultra MinimalistEnclosures / Double Skin FacadesAlucoilStructural Honeycomb Panels – LarcoreWork ChairsDynamobelWork Chair – SLAT 16More products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Save this picture!© Fernando Guerra | FG+SG+ 21 Share Stability:PRPC engenheirosWater And Sewerage:Procale – Duarte SerranoElectricity:Procale – Joaquim CorreiaHeat:Natural Works – Guilherme Carrilho da GraçaGeneral Contractor:Edimarante SAArchitect In Charge:Pedro Matos GameiroTeam:Abílio Silva, Bruno Antão, Josué ValenteCountry:PortugalMore SpecsLess SpecsText description provided by the architects. The project site is located west of the town of Estremoz, which is distant about 2 miles, integrating a rural area which consists of properties punctuated by buildings for housing and agricultural support. In the last stretch of the site access, the path is flanked by low dry stone walls just below the ridge line, setting the quota limit of the high ground. The lot, oblong and without geometric order, extends to the east, down to a small valley where runs a seasonal water line and is populated by olive trees. Save this picture!© Fernando Guerra | FG+SGThe house is implanted on a zone where the topography softens, interrupting the dominant descent movement. The location of this plain area is also the point where the view of the castle of Estremoz is more evident and interesting. The castle watchtower is an irresistible reference. Here the density of trees is smaller, if we disregard the lower part of the water line, therefore, this implantation avoids major cuts on a system intended to be preserved.Save this picture!© Fernando Guerra | FG+SGOn the arrival, from the public path, the house appears to be embedded, small-scaled, recognizing the presence of the aforementioned stone walls and the sheer size of the path. This access is done between trees and low building. In the opposite elevation, in the East, the house takes its real size, resting on the base that forms the yard and connects to the tank. This process is concluded at an existing rocky outcrop facing the tank. Save this picture!PlanThe cloister is the drawing generator, with which the establishment of the house stabilizes and is formalized, giving it meaning and intentionality. Through it are formally staged transitions, culminating in the mentioned point of view on the Estremoz castle, by the tank. The volumes that orbit the cloister reveal, in their cut boundaries, the fickle topography in which the house is anchored. South from the house center (cloister), a long wall ends in a volume that touches the lot boundary setting a break and creating a shadow that announces the beginning of the access route. Save this picture!© Fernando Guerra | FG+SGProject gallerySee allShow lessSix Projects Selected as Public Interest Design Global Award WinnersArchitecture NewsKenneth Frampton wins Lifetime Achievement Award at Lisbon TriennaleArchitecture News Share ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/459185/afonso-de-matos-house-matos-gameiro-arquitectos Clipboard “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/459185/afonso-de-matos-house-matos-gameiro-arquitectos Clipboard Afonso de Matos House / Matos Gameiro ArquitectosSave this projectSaveAfonso de Matos House / Matos Gameiro Arquitectos Year:  CopyResidential Architecture, Houses•Portugal ArchDaily Residential Architecture Architects: Matos Gameiro Arquitectos Year Completion year of this architecture project Afonso de Matos House / Matos Gameiro Arquitectos Year:  2011 2011 Portugal Projects “COPY”last_img read more