Palmar House / Estudio UZ:AA

first_img Houses CopyAbout this officeEstudio UZ:AAOfficeFollowProductsWoodSteelConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesMontevideoUruguayPublished on July 24, 2015Cite: “Palmar House / Estudio UZ:AA” [Casa Palmar / Estudio UZ:AA] 24 Jul 2015. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogSinkshansgroheBathroom Mixers – MetrisVinyl Walls3MVinyl Finish – DI-NOC™ Cross HairlinePartitionsSkyfoldVertically Folding Operable Walls – Mirage®SinksThe Splash LabTrough Sink – Monolith A SeriesSkylightsVELUX CommercialModular Skylights in Helmkehof Cultural CenterBathroom AccessoriesBradley Corporation USAWashroom AccessoriesConcrete FloorsSikaDecorative Floor CoatingsMetal PanelsSherwin-Williams Coil CoatingsFluropon® Coating in Thaden SchoolWood Boards / HPL PanelsInvestwoodViroc Nature for Partition WallsMineral / Organic PaintsKEIMMineral Wood Stain – Lignosil®-VeranoDoorsdormakabaEntrance Doors – MAGNEOSinksECOPIXELWashbasin – Light Basin LTBMore products »Read commentsSave世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream “COPY” ArchDaily Palmar House / Estudio UZ:AA ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/770605/palmar-house-estudio-uz-aa Clipboard Projects Palmar House / Estudio UZ:AASave this projectSavePalmar House / Estudio UZ:AA “COPY” Save this picture!© Federico Cairoli+ 28 Share CopyHouses•Montevideo, Uruguay ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/770605/palmar-house-estudio-uz-aa Clipboard Photographs:  Federico Cairoli Save this picture!© Federico CairoliRecommended ProductsSystems / Prefabricated PanelsSwisspearlPerforated & Engraved PanelsSystems / Prefabricated PanelsKalwall®Pre-engineered StructuresSystems / Prefabricated PanelsInvestwoodCement-Bonded Particle Board – Viroc NaturePorcelain StonewareApariciPorcelain Tiles – BrickworkText description provided by the architects. The house is built on a small plot. It is an almost square corner, 72 m2, in a central area of the city of Montevideo.Save this picture!© Federico CairoliThe thick wall that encloses the corner forms the outer expression of the house, as opposed to the thin glass skin that relates the interior spaceSave this picture!© Federico CairoliThe lower levels of the house, where we have the height of the existing building, houses the social areas, creating an integrated domestic space from the visual point of view, and fragmented from the functional point of view. The upper level is reserved for the most private area of the house.Save this picture!Section YYThe project has two main themes, the geometry of the plan and the verticality of the interior space.Save this picture!© Federico CairoliThe geometry produces a balance between interior and exterior space, almost fusing them with the transparency of the walls, the design on the different floor heights and the continuity of flooring, while the idea of vertical space tries to maximize the cubic meters relative to the original few square meters, taking advantage of recycling the space but not tempted to subdividing it. Restrictions present the option of recycling, which enabled the complexity and spatial richness proposed by the house.Save this picture!Section XXThe simple and abstract square defines the center point of the house which is materialized as a hinge between the horizontal and vertical spaces of the house. Thus, the staircase plays a crucial role integrating the different levels of the project in its further development.Save this picture!© Federico CairoliTwo perpendicular axes and four quadrants that are associated two by two define the functional levels and spatial qualities. The introversion of the house allows one to enjoy the advantages of the northern orientation privately and without interference.Save this picture!© Federico CairoliProject gallerySee allShow lessAlberto Campo Baeza and Raphaël Gabrion’s Louvre Design Ties for First PlaceUnbuilt ProjectA Virtual Look Into Mies van der Rohe’s Farnsworth HouseArticles Share Architects: Estudio UZ:AA Photographs Uruguaylast_img read more